Vi er som blomster på en mark

Forside Ressourcer Bloggen
Vi er som blomster på en mark
Anders Hjorth Vindum

Anders Hjorth Vindum

27. oktober 2020

I Salme 103, 15-16, står der, at et menneskes liv er som græs og som blomster på en mark. »Når vinden blæser over det, er det der ikke mere«. Også andre steder i Bibelen formuleres det småpoetisk, at menneskelivet er kort – set fra Guds perspektiv.

Jeg brugte versene i min tale til mit bryllup. På en dag, hvor noget »langt og lykkeligt« jo gerne skulle begynde. Og versene har strejfet mig igen i disse dage, hvor Helene og jeg venter på, at vores første barn bliver født. I skrivende stund er hun 11 dage sent på den.

Det burde jo nærmere være i de omvendte situationer, at vers som disse dukkede op. Når nogen går bort og ikke er der mere. I forbindelse med afslutningen på noget.

Men jeg har altså hæftet mig ved versene, når noget er begyndt. De minder mig om, at jeg skal være taknemmelig for hver dag, jeg får givet. Og jeg læser dem ikke som en dyster forudsigelse af, at det, som begynder, nærmest ikke vil komme i gang, før det er slut.

Sådan tror jeg i hvert fald ikke, at en blomst på en mark tænker. Snarere tværtimod – men den ved selvfølgelig heller ikke bedre. Den er omgivet af skønhed. Den har en fantastisk udsigt. Og jeg forestiller mig, at den nyder livet i fulde drag, indtil den bliver plukket eller blæst over af vinden. Året efter står der en ny blomst og nyder den samme udsigt.

Mens vers 15-16 altså formindsker noget, vi mennesker som regel opfatter som langt (et menneskes liv), er der andre vers i salmen, der forstørrer noget, vi af og til kan opfatte som værende af moderat størrelse. »Så langt som øst er fra vest, så langt har han fjernet vore synder fra os,« står der i vers 12. Også her er Guds perspektiv anderledes end menneskers. Jeg synes i hvert fald ofte, at min synd er meget tæt på mig.

Jeg forsøger at tænke på både markblomsten og afstanden fra øst til vest. Tilsammen giver versene både en taknemmelighed for det, som er nu, og en taknemmelighed for det, som kommer, når vinden en dag blæser hen over min mark.

Cand.mag. i retorik. Journalistisk medarbejder i Ordet og Israel siden 2015. 

Født i 1986. Bor i Brabrand med sin kone, Helene og deres datter, Astrid.

Bloggen skrives på skift af præster og andre skribenter tilknyttet Aarhus Bykirke. Det enkelte indlæg er udtryk for skribentens egen holdning.