Jeg var nok ikke den eneste, der troede, det var en aprilsnar, da medierne fortalte om Kinderæg, der blev tilbagekaldt på grund af salmonella. Den er god nok. Mange børn er blevet syge som en ekstra ubehagelig overraskelse. Den overraskende nyhed kan føre os lige ind i den kristne påskes alvorlige baggrund og overraskende gave til os.
Teolog fra Aarhus Universitet 2008, født på Bornholm i 1977, boet i Midtjylland siden 1980.
Har fem børn med Frida og bor i et lille rækkehus i Aarhus N.
Spiller fodbold, trompet og skak og er glad for bøger, kunst og især spillefilm. Hygger mig også med at skrive både sjove og seriøse sange. Er optaget af den gode fortælling og den gode samtale.
Kan der være noget som helst farligt ved noget så uskyldigt, sødt og spændende som et Kinderæg? Åbenbart. På samme måde er vi mange, der har det med små børn. De er så uskyldige, som dagen er lang. Og på mange måder er det sandheden. Bare ikke helt. For der gemmer sig i os alle et natsort potentiale til at gøre ondt mod andre.
Det holder ganske enkelt ikke at bortforklare al mobberi med uheldige sociale mønstre. Små søde, naive og såkaldt uskyldige børn er også egoister, der opdager verden fra deres eget perspektiv. Jeg glemmer aldrig Jesper fra børnehaveklassen, som jeg var med til at kalde Jesper Knaldfis, fordi vi mærkede, at han ikke var helt som os andre. Først da min far tog en snak med mig om det, blev jeg klar over, hvad vi var i gang med at gøre os skyldige i.
Men var jeg ikke allerede skyldig, selvom jeg ikke var fuldt bevidst om min ubetænksomme ondskabsfuldhed? Børn rummer så mange overraskelser. Heldigvis langt flest gode. Men som salmonellaramte Kinderæg kan de også mere eller mindre bevidst gøre andre ondt. Det er ikke først som voksne, vi har brug for at blive frelst fra det onde. Vi gør dem en bjørnetjeneste, hvis vi konfliktsky undlader at fortælle dem om det.
Påskens offer af en fuldstændig uskyldig mand viser med tydelig alvor, at ingen mennesker selv kan lære at overvinde det onde. For det bor i os og vil ende med en dårlig overraskelse, hvis vi ikke åbner for sandheden om, at vi alle - både små og store mennesker - er ramt af syndens salmonella.
Arvesynd er måske ikke det bedste ord for det, fordi det har det med at gøre os til passive tilskuere til noget uundgåeligt. Måske er det mere konstruktivt at tænke på, at vi som voksne med vores påvirkning lægger både gode og dårlige spor i dem, vi er sammen med. Fordi vi ganske enkelt ikke kan lade være. Men der er ingen grund til at bilde nogen ind, at det gode kommer af sig selv. Det skal elskes og tilgives frem hos børn, så vel som voksne.
Guds kærlighed er påskens store overraskelse. På trods af alt, hvad vi indeholder, har han elsket os så højt, at han tilbagekaldte alle sine retfærdige straffe over vores synd og ondskab for at give os en gave med verdens største kærlighed indeni. Det er langt mere overraskende, end at åbne et Kinderæg, hvor der kommer en levende kylling ud af! Det tager et helt liv at undre sig over, at en død mand brød ud af sin egen grav. Dét guddommelige æg, vil jeg glæde mig til at åbne i påsken i år.
Bloggen skrives på skift af præster og andre skribenter tilknyttet Aarhus Bykirke. Det enkelte indlæg er udtryk for skribentens egen holdning.