Myten om Jesus og drømmen om Mars

Forside Ressourcer Bloggen
Myten om Jesus og drømmen om Mars
Daniel Søgaard Lind

Daniel Søgaard Lind

7. juni 2021

Jeg hørte en religionsfilosof på DR referere til myten om Jesus. Jeg kneb mig i armen og kom i tanke om, at jeg har hørt og læst den slags slagord før. Alligevel kunne jeg ikke slippe udtalelsen, der fletter sig ind den hastigt voksende række af konspirationsteorier på trods af sin akademiske forklædning.

Teolog fra Aarhus Universitet 2008, født på Bornholm i 1977, boet i Midtjylland siden 1980.
Har fem børn med Frida og bor i et lille rækkehus i Aarhus N.
Spiller fodbold, trompet og skak og er glad for bøger, kunst og især spillefilm. Hygger mig også med at skrive både sjove og seriøse sange. Er optaget af den gode fortælling og den gode samtale.

Mange mener med rette, at vores tidsregnings første halvtreds år er den mest afgørende og omtalte historiske periode for hele den frie vestlige verden. Man er fri til at mene, hvad man vil om Jesus Kristus. Men at skubbe ham til side som en myte er ikke en sagligt begrundet mulighed.

Og jeg vil sige præcis det samme om Muhammed. Det gode spørgsmål er, om de var, hvad de påstod. Henholdsvis gudsprofet eller Guds søn. Begge satte de aftryk på jorden og i menneskers liv. Og frem for deres ord, må det være deres handlinger, vi bedømmer dem på. Muhammed dræbte tusindvis, mens Jesus ifølge flere samstemmende øjenvidner helbredte mange. At smide historiske personer i den store kasse med myter fjerner os fra de historiske fakta og i sidste ende fra virkeligheden.

Mere end nogensinde før oplever vi, at der bliver lagt fordomme, mytelag og konspirationer ned over historien. Alligevel kunne jeg ikke lade være med at glæde mig over, at amerikanske videnskabsfolk igen åbner muligheden for, at der måske findes UFO’er. Altså noget vi ikke kan forklare, fordi det kommer fra en anden verden.

Måske er det netop den ydmyghed og åbenhed, jeg også efterlyser i omtalen af Jesus, der blev kaldt Kristus. For kom han fra en anden verden med så meget liv, at vi højst har smagt nogle dråber af det her på vores jord, så er den såkaldte myte om menneskehedens overlevelse ved at følge ham nok alligevel noget tættere på os, end drømmen om et liv på Mars.

Bloggen skrives på skift af præster og andre skribenter tilknyttet Aarhus Bykirke. Det enkelte indlæg er udtryk for skribentens egen holdning.