Livet består af korte horisonter

Livet består af korte horisonter
Anders Hjorth Vindum

24. februar 2021

Vi har i snart et år levet med meget korte horisonter. Året har været en intens og kompakt udgave af vores liv, som jo også består af horisonter, der er korte set i forhold til et langt liv. I et stykke tid har vi haft en horisont, der hed 1. marts. Nu har vi så fået en ny horisont med nye regler og forbud. Alt, hvad der ligger på den anden side af denne horisont, er usikkert. Ingen ved, hvad vi kan og må senere på foråret.

Cand.mag. i retorik. Journalistisk medarbejder i Ordet og Israel siden 2015.

Født i 1986. Bor i Brabrand med sin kone, Helene og deres datter, Astrid.

Måske har du også lige nu en horisont i dit liv. Hvis du er i gang med en uddannelse og ikke helt ved, hvilke muligheder der byder sig, når du engang er færdig. Hvis du står foran en familieforøgelse, der vil vende op og ned på mange ting. Eller hvis børnene snart flytter hjemmefra. Måske er du et sted i livet, hvor du synes, at du har nået alle horisonterne og begynder at tænke mere og mere på den sidste horisont i dette liv, døden.

Nogle horisonter kigger vi frem mod med frygt. Andre glæder vi os til at nå.

Uanset hvilken horisont du kigger frem mod i dit liv lige nu, og uanset om du gør det med forventningsglæde eller ængstelse, vil jeg komme med to overvejelser, som du kan tænke over.

1: Hvis du synes, at din nuværende livsfase er træls og bare skal overstås, har du nok en horisont i fremtiden, du ser frem mod og tænker: Når bare jeg når derhen, så bliver det bedre. Og det gør det måske også. Men pas på, at du ikke overser de muligheder og gode ting, der er her og nu, fordi du forventer noget bedre i fremtiden. I pandemiens verden svarer det til, at vi hele tiden tænker: ”Vi skal bare lige hen til udgangen af næste måned, så kan vi leve livet igen”. For blot at finde ud af, at næste måned også har sine udfordringer.

2: Vær taknemmelig for hver dag og for det, du får givet. Også selvom det nogle dage kan synes af lidt. I pandemiens verden: Sig tak for de fire personer, du har lov at mødes med. Også selvom du glæder dig til at kunne mødes med flere. Sæt pris på den halve times gudstjeneste uden sang, selvom du glæder dig til fællessang i kirken, som fylder rummet fra gulv til loft og fra balkon til alter.

Bloggen skrives på skift af præster og andre skribenter tilknyttet Aarhus Bykirke. Det enkelte indlæg er udtryk for bloggerens egen holdning.