Hvem har ansvaret?

Hvem har ansvaret?
Anders Hjorth Vindum

26. november 2020

Jeg har funderet lidt over begrebet ansvar på det sidste. Og helt ærligt, så er min allerførste indskydelse, når det gælder ansvar, at jeg ikke bryder mig synderligt om det. Altså om selv at have det. Til gengæld har jeg det glimrende med at give det til andre.

Minkskandalen – det er dit eget ansvar, hvis du ikke ved, hvad det handler om – har medført en del snak om ansvar. Venstre er åh så frustrerede over, at statsministeren ikke personligt vil tage ansvar for den. Det vil sige indrømme, at det er hendes skyld, at den skete. Og jeg er meget enig i, at det samlede indtryk er, at ingen har taget ansvar for det – heller ikke Mogens Jensen, som dog trak sig som minister.

Det vigtigste er selvfølgelig, at man lever op til det ansvar, man (fx som politiker) har – ved fx at undgå minkskandaler. Dernæst er det vigtigt, at man vedgår sit ansvar, også når man ikke lever op til det. Det lader til, at regeringen ikke har gjort nogen af delene her. Nå, nok om politisk ansvar.

Jeg har selv fået mig et nyt ansvarsområde for en måned siden – nemlig i form af en pige ved navn Astrid (datter, ikke partner). Hvor langt mit ansvar rækker i den forbindelse, er meget svært at sige, synes jeg. Er det mit ansvar, at hun får nok at spise? Så længe hun ammer, nej. Men derefter er jeg helt klart medansvarlig. Er det mit ansvar, at hun kommer til at holde med det rigtige fodboldhold? Helt sikkert – og jeg er allerede godt i gang med at leve op til det. Men der er også ansvarsområder, som er lidt sværere at definere. Er det fx mit ansvar, at hun bliver glad for at gå i skole? Eller at hun får de ”rigtige” venner?

I Aarhus Bykirke har vi alle et ansvar. Noget vælger vi aktivt at tage på os – fx konkrete opgaver, som der jo er nok af. Og noget har vi helt automatisk – om vi vil det eller ej. Fx ansvaret for, at kirken er et godt sted at være for alle. Det er vores allesammens ansvar, som jeg ser det.

Vi er også ansvarlige for, hvordan kirken bliver opfattet af andre. Vi har, som jeg ser det, en forpligtelse til at være loyal over for kirken og altid omtale den med respekt og i en kærlig ånd – også selvom man skulle være kritisk over for noget, der har med kirken at gøre.

Så overvej, hvis du ikke allerede har gjort det: Hvilket ansvar har du som medlem af Aarhus Bykirke?

Cand.mag. i retorik. Journalistisk medarbejder i Ordet og Israel siden 2015.

Født i 1986. Bor i Brabrand med sin kone, Helene og deres datter, Astrid.

Bloggen skrives på skift af præster og andre skribenter tilknyttet Aarhus Bykirke. Det enkelte indlæg er udtryk for bloggerens egen holdning.