Inklusion i kirken
I Aarhus Bykirke vil vi gerne, at der er plads til alle til vores forskellige arrangementer og gudstjenester. Vi ved dog godt, at der er nogle ting, som er sværere at være en del af, når man har en diagnose. Vi vil på denne side liste nogle af de tiltag, som vi har gjort med ønske på at kunne være en inkluderende kirke. Vi ved dog også, at alle mennesker er forskellige, så hvor nogen føler sig meget inkluderet af disse tilbud, kan der være andre, hvor det fortsat kan være svært. Vi vil meget gerne gå i dialog med jer som familie, eller dig, som kommer her i kirken og som har nogle ønsker til, hvordan vi kan gøre det rarere at være her.
De ting, som står skrevet herunder er ting, som vi arbejder for. Alt er ikke indført endnu, men det kommer i nærmeste fremtid.
Vi vil gerne skabe noget forudsigelighed i vores gudstjenester, og vi vil lave en gudstjenesteskabelon, så programmet ligger klar for gudstjenesten. Vores gudstjenester har dog altid en vis variation, men til vores fredagsgudstjeneste kl. 9.30-9.50 er der en fast liturgi, og her er der altid plads til flere.
Hvis du ville finde det nemmere at komme afsted til kirke, hvis du ved på forhånd, hvad gudstjenestens program er, er det muligt at få et link til gudstjenestekoordineringsarkene. Hvis du, eller jeres familie, har brug for det, skal I skrive en mail til sara@aarhusbykirke.dk
Under gudstjenesten vil det være muligt at sætte sig på sekretariatet på 2. sal, hvis man ønsker mere ro under gudstjenesten. Man kan stadigt holde døren åben ud til balkonen, så det er muligt at følge med i, hvad der sker
Tilbud til børn
Vi vil i nær fremtid udvikle på vores tilbud til børn under gudstjenesten. Ved indgangen til gudstjenestesalen (store sal) vil I finde en reol med forskellige ting på. Her finder I:
Disse ting er noget I frit må bruge under hele gudstjenesten. Til gudstjenesten kl. 10 er der børnekirke i 3 spor:
Alle børn er velkomne. Hvis du er i tvivl om dit barn kan tage afsted selv, er du som forælder meget velkommen til at gå med. Det kan være, at I oplever, at det kun er de første par gange, at det er nødvendigt. Det kan også være, at jeres barn altid synes, at det er mest trygt med en forælder. Det er noget, I bedømmer. Tag evt. fat i jeres børnekirkeledere, hvis I har brug for at snakke om noget i forbindelse med børnekirken.
For de yngste er der et rum bagerst, hvor man kan tage legetøj frem til børnene og de voksne kan lytte til gudstjenesten.
Det er også vigtigt at nævne, at man gerne må gå rundt i kirken under gudstjenesterne. Præsterne finder det ikke forstyrrende, når børn går frem og tilbage.
Konfirmandundervisning
Præsterne tilbyder konfirmandundervisning i kirken for de børn, som skal konfirmeres i deres lokale kirken, men som ønsker et supplement og til de børn, som ønsker at blive konfirmeret i Bykirken. Præsterne tilrettelægger selv konfirmandundervisningen, og det er derfor muligt at lave specialundervisning, hvis der kommer et barn med særlige behov. Ønsker du at høre mere om dette, så tag kontakt til en af vores to præster i kirken.
Temaaftener
Vi ønsker at skabe synlighed og opmærksomhed i kirken. Efter ønske arrangerer vi gerne aftener med fokus på autisme eller andre psykiske lidelser. I foråret 2024 inviterede vi til en aften med fokus på autisme. Aftenen havde både et undervisende element, personlige erfaringer og fælles drøftelse af, hvordan vi kan blive bedre til at inkludere. Lignende aftener vil vi gerne lave igen, og der kan sættes et andet fortegn. Kontakt Daniel Lind, daniel@aarhusbykirke.dk, hvis du har ønsker og forslag.
Samtaletilbud
Hvis I er forældre til et diagnoseramt-barn, vil vi gerne invitere til en netværksgruppe med andre forældre. Hvis I har lyst til at høre mere, så kontakt daniel@aarhusbykirke.dk .
Mulighed for samtale med psykolog Miriam Lindholm Pedersen, tlf. (Mere info følger).