Hvor er Aarhus Bykirke?

Det er ikke et filosofisk spørgsmål. Det er heller ikke tænkt som en refleksion over, hvor Aarhus Bykirke er henne i forhold til en målsætning eller visionen for kirken. Nej, jeg tænker på, hvor vi er henne rent fysisk. Lige nu mens jeg skriver det, og mens du læser det. Det kan vel ikke være så svært at svare på, tænker nogen måske. Google siger Brammersgade 4, 8000 Aarhus C. Det er da også adressen, vi mødes på til gudstjenester, og det er her, de ansatte har kontorer. Men er det summen af Aarhus Bykirke? Når jeg ser på kortet herunder, så ser det lidt tamt ud. Og selvom der da ind imellem går en århusianer forbi nede på fortovet, så er det en ret begrænset berøringsflade vi har os.

Hvem er Aarhus Bykirke?

Bygningen Eben-Ezer er ikke Aarhus Bykirke. Aarhus Bykirke er mennesker, og Aarhus Bykirke er der, hvor medlemmerne er. Indimellem er vi en samlet kirke, men for det meste er vi en spredt kirke. Spredt ud i hele Aarhus. På kortet nedenunder har jeg plottet de steder, min familie kommer fast i ugens løb, ind: Vores hjem, Kristinas arbejde og Andreas’ vuggestue. Min plan er, at så mange som muligt fra menigheden skal plotte arbejdspladser, studiesteder, sportsklubber osv. ind på kortet. Fordi det skal minde os om, at kirke ikke er noget vi går til, men noget vi er.

Giv det videre

Et af kirkens fire indsatsområder er, at vi vil give det videre. Altså alt det gode, vi har fået af Gud. Og mens Aarhus Bykirke har Alpha-forløb og gudstjenester, er engageret i diakoni og meget andet godt, så er alt dette alligevel kun en lille del af arbejdet. Heller ikke de arrangementer er summen af Aarhus Bykirke eller af vores arbejde. Langt de fleste timer i løbet af en uge er vi sammen med vores familie, på arbejde eller studie, til fodbold, til koncerter, til forældremøder, hos lægen, ude at handle etc. I ved nok godt selv, hvad I laver. Pointen er, at i alle disse forskellige situationer er vi kirke, selvom vi ikke er ”i kirken”. Vores dagligdag er vores primære mulighed for at pege på Jesus med vores ord og handlinger. Med ca. 500 medlemmer i Aarhus Bykirke betyder det, at Aarhus Bykirke er alle vegne i Aarhus. Det opmuntrer og glæder mig at sidde og tænke over, hvor mange mennesker der egentligt får fornøjelsen af at møde Aarhus Bykirke en almindelig hverdag i Aarhus. Fordi vi har noget godt at give videre.

Hverdagsbøn

For nyligt fik jeg mig en mavepuster, da jeg læste i en bog, at bøn er en konkret måde at arbejde for sin kirke på. I den forbindelse skrev forfatteren, at hvis det føles for enkelt, undervurderer du betydningen af bøn. Ups. Skyldig. Hvis Gud har gang i noget, så giver det mening at bede.

Jeg vil gerne (gen)introducere hverdagsbøn i Aarhus Bykirke. Selv vil jeg sidde på adressen Brammersgade 4 og bede fra kl. 9-10 hver onsdag. Der vil jeg bede på en hverdag for hverdagen. Jeg vil bede konkret for Aarhus Bykirke, hvor end vi befinder os onsdag formiddag. Jeg håber nogle af jer vil bede med; enten i Eben-Ezer eller fra et andet sted i Aarhus. Måske onsdag formiddag ikke er det ideelle tidspunkt for dig, så håber jeg, at du vil bede for os på andre tidspunkter.

Søren Rønn, kulturinspirator i Aarhus Bykirke